İnşaat sahalarının çalışmak için tehlikeli yerler olduğunu söylemek mümkündür. Şantiyelerde bulunan ağır iş makineleri, üzerinde çalışılan yüksek zeminler ve oluşabilecek beklenmedik durumlar çalışanlar için ciddi riskler oluşturabilmektedir. Güvenlik yönetmelikleri ve sahada alınan önlemlere rağmen zaman zaman maddi hasarla, yaralanmalarla ve hatta ölümlerle sonuçlanan iş kazaları meydana gelmektedir. Bu blog yazısında, inşaat sahalarında en sık yaşanılan 5 iş kazasından ve bunlara neden olan durumlardan bahsedeceğiz. Ayrıca, bu kazaların meydana gelmesini nasıl önleyebileceğinize dair ipuçları verecek, XCMG'nin her daim öncelik verdiği iş güvenliği için nasıl önlemler aldığını anlatacağız.
Düşmeler, inşaat sahası kazalarının en yaygın nedeni olarak bilinmektedir. Çalışanlar yüksek platformlardan, merdivenlerden veya çatılardan düşebilmektedir. Bu düşmeler ne yazık ki kimi durumlarda ölümcül olabilir ve ciddi yaralanmalara yol açabilir. Düşme kazalarının çoğunlukla sebebi, yüksek platformlarda çalışılan yerlerin gerekli önlemlerle korunmaması olarak belirtilmektedir. Yüksek alanlarda uygun düşme korumasının olmaması nedeniyle bu tip kazalar meydana gelebilir. Gerekli önlemlerin alındığı sahalarda da bazı durumlarda henüz yapımı tamamlanmamış dengesiz yüzeyler ya da çalışanların takılıp dengelerini yitirmelerine sebep olabilecek engebeli zeminler nedeniyle düşmeler yaşanabilmektedir.
Düşmelerden kaynaklanan iş kazalarının önlenebilmesi için alınabilecek önlemler arasında inşaat sahalarına bariyerler, ağlar ve korkuluklar gibi uygun güvenlik önlemlerinin yerleştirilmesi ilk sırada gelmektedir. Aynı şekilde işverenler çalışanlarına gereken durumlarda emniyet kemeri ve baret gibi uygun koruyucu ekipmanları sağlayarak ve bunların nasıl kullanılacağı konusunda uygun eğitimleri çalışanlarına vererek düşmeden kaynaklı iş kazalarının önlenmesini sağlayabilmektedir.
İş sahalarında kullanılan aletlerin, yapı malzemelerinin veya yıkım çalışmaları sırasında çıkan moloz ve enkazların düşürülmesiyle de ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler gerçekleşmektedir. Bu kazalar genellikle, ağır aletlerle yüksek platformlarda çalışılırken gerekli bariyerlerin veya koruyucu ağların yerleştirilmemesinden kaynaklanabilmektedir. Benzer şekilde inşaat sahasında doğru şekilde sabitlenmemiş malzeme ve aletler, kuvvetli rüzgar ya da diğer çevresel faktörler sebebiyle hareket edebilmekte ve çalışanlara zarar verebilmektedir.
İş sahasında tehlike oluşturabilecek nesnelerin çalışanlara çarpmasını veya üzerlerine düşmesini önleyebilmek için, inşaat sahalarında yukarıda bahsi geçen bariyerler veya koruyucu ağlar gibi uygun güvenlik önlemleri bulunmalıdır. Bunula beraber, sahada bu ağır aletlerle veya hareket edebilecek malzemelerle çalışanlar, uygun kaldırma ve hareket ettirme teknikleri konusunda eğitilmeli ve yerinden oynayabilecek nesneleri uygun şekilde sabitlemeleri istenmelidir. Çalışanları öngörülebilir olumsuz hava koşulları konusunda haberdar etmek de sahada çalışırken daha dikkatli davranmalarını sağlayarak olası iş kazalarının önlenmesine katkıda bulunabilmektedir.
Elektrik çarpmaları, her ne kadar üstte belirtilen diğer durumlar kadar sık karşılaşılmasa da inşaat sahalarında çalışanlara tehlike oluşturabilecek bir başka durum olarak akıllarda tutulması gerekenler arasındadır. Elektrik çarpmalarına sebebiyet veren birçok durum sayılabilmektedir. Örneğin, çalışanların akım alan elektrik kabloları ile temasta bulunmaları, arızalanmış veya elektrik kaçağına sahip ekipmanlarla iş yapmaları halinde meydana gelebilmektedir. Bu kazalar sonucunda çalışanlar ciddi yanıklarla, organ hasarıyla ve hatta ölümle karşı karşıya kalabilmektedirler.
Elektrik çarpmalarını önlemek için öncellikle şantiyelerde elektrik tehlikesi olabilecek alanların etrafında uyarı işaretleri ve bariyerler bulundurmak büyük önem arz etmektedir. Tehlike yaratabilecek her konuya yönelik olduğu gibi elektrik güvenliği konusunda da çalışanlara uygun eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Ayrıca elektrikli ekipmanların düzenli bakımlarla iyi çalışır durumda olduklarından emin olunması, düzenli denetlemeler sayesinde sahada başı boş bırakılmış akım alan kabloların olmadığına emin olunması ve benzeri önlemlerle elektrik çarpmasından kaynaklanan iş kazalarının en aza indirgenmesi sağlanabilmektedir.
Çalışanlar ağır makinelere, duvarlara, ağır ekipmanlara veya diğer inşaat malzemelerinin arasına sıkışarak ciddi şekilde yaralanabilir ve hatta hayatını kaybedebilir. Bu kazalar ağır ekipmanların dar alanlarda çalıştığı durumlarda alanın etrafında bulunması gereken korumaların veya koruyucu bariyerlerin olmaması sebebiyle yaşanmaktadır.
Çalışanların nesnelerin arasına veya kimi durumlarda içine sıkışmasını önlemek için, iş verenler şantiyelerde uyarı işaretlerinin ve bariyerlerin de dahil olduğu uygun güvenlik önlemlerinin bulunduğundan emin olmalıdır. Ayrıca, çalışanlar ağır makinelerin veya ekipmanların güvenli bir şekilde dar alanlarda nasıl kullanılacağı konusunda bilinçlendirilmeli ve makinelerin iyi çalışır durumda olduklarından emin olunabilmesi için düzenli olarak denetlemeler ve bakımlar yapılmalıdır.
İnşaat sahalarında genellikle kamyonlar, vinçler, buldozerler de dahil olmak üzere çok sayıda ağır makine ve araç bulunmaktadır. Bu araçlar düzgün çalıştırılmadığında veya bilinçli kullanılmadıklarında kazalara neden olabilmektedir. Bu kazaların operatör hatası, uygun eğitim eksikliği veya ekipman arızası nedenleriyle meydana geldiği bilinmektedir.
Araç kazalarını önlemek için, şantiyelerde araçların giremeyeceği alanları gösteren bariyerler ve tabelalar da dahil olmak üzere uygun güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca, ağır makine ve araçları kullanan çalışanlar, bunları güvenli bir şekilde kullanabilecek uygun belgeleri toplamış, eğitimli kişiler olmalıdır. Bunun yanı sıra, çalışanların sahada kullanacakları makinelerin de herhangi bir tehlike yaratmayacak şekilde iyi çalışır durumda olduklarından emin olunmalıdır.
XCMG, inşaat makineleri sektöründe bir liderdir ve iş güvenliği konusunu her daim öncelikleri arasında tutma konusunda kararlıdır. XCMG’nin Ar-Ge mühendisleri kazaları önlemenin öneminin bilincinde olarak inşaat sahalarında iş makineleri sebebiyle yaşanabilecek kaza riskini en aza indirmek için yaptıkları her yeni tasarıma ve geliştirdikleri her yeni teknolojiye çeşitli güvenlik özellikleri eklemiştir. XCMG'nin ürettiği ekipmanların, sallanma önleyici sistemler, otomatik seviyeleme araçları ve acil durum kapatma anahtarları gibi gelişmiş güvenlik özellikleriyle donatılmış olduğu bilinmektedir. Bu özellikler sayesinde XCMG iş makineleri ürünlerini tercih eden işverenlerin ve sahada çalışanların makinelerinden kaynaklı sorun yaşama ihtimalini en aza indirmiştir.